Brightspace en Portflow Docent

Hoe stel ik mijn Gradebook in?

Updated on

Wat is het Gradebook?

Het Gradebook is een overzicht waarin alle activiteiten worden getoond waarbij je een beoordeling hebt ingesteld, zoals opdrachten en quizzes, maar ook discussietopics waarbij je de bijdragen wilt beoordelen. Je kunt in het Gradebook filteren op subgroepjes of klassen, om zo een totaalbeeld te krijgen van ingeleverd werk en gegeven beoordelingen.

Vanuit het Gradebook kun je ingeleverd werk direct nakijken. Dit kan ook via Quick Eval en Assignments.

Het Gradebook is te vinden onder Grades in de navbar van de course.

Wat is een Grade item?

Elk item met een beoordeling wordt een kolom in het Gradebook en wordt een Grade item genoemd. Een grade item kan dus horen bij een assignment, een quiz of een discussietopic waarvoor je een beoordeling wilt geven.

Je kunt een Grade item koppelen aan een categorie, waardoor de kolommen in het grade book naast elkaar komen te staan, met de titel van de categorie erboven (zoals de categorieën 'Papers' en 'Eindrapport' in het bovenstaande voorbeeld).

Daarnaast kun je zelf Grade items maken om bijvoorbeeld cijfers te berekenen. 

Het is handig om je Gradebook vergelijkbaar met de toetsen in Osiris op te bouwen, en dus eerst het Gradebook in te richten met Grade items en categorieen. Je kunt de Grade items dan later koppelen aan een opdracht, quiz of discussietopic. Maar het is ook mogelijk eerst assignments, quizes of discussietopics aan te maken (waarbij automatisch een Grade item in het Gradebook wordt aangemaakt).

 

Inhoudsopgave

Om de cijferlijst voor de cursus in te stellen, klik je op Grades in de Navigatiebalk binnen de cursus. Als er nog geen cijferitems zijn, wordt de setup wizard automatisch geopend. Als dit niet het geval is klik je op Setup Wizard.

Eerst zal je de huidige instellingen van het gradebook zien. Scroll naar beneden en klik op Start

Stap 1: Choose Grading System

Het Grading system is van belang voor het berekenen van een eindcijfer in de course. Hiervoor wordt automatisch een kolom in het Gradebook aangemaakt. Als je hiervan geen gebruik wilt maken (berekenen eindcijfer voor de course), dan hoef je de stappen 1 t/m 3 niet te wijzigen. 

Er zijn 3 verschillende opties voor het grading system om uit te kiezen: Weighted (gewogen), Points (punten) of Formula (formule). We leggen hieronder de verschillen uit.

  • Weighted: de verschillende cursusonderdelen kennen een eigen weging en bepalen samen opgeteld het cursuseindcijfer, uitgedrukt in een 100% score.

Bijvoorbeeld: twee groepsopdrachten (assignments) tellen samen voor 20% mee bij de bepaling van het cursuseindcijfer (waarbij assignment één en assignment twee beide 50% bijdragen aan het assignment-eindcijfer). Het schriftelijk tentamen (final exam) telt mee voor 80%. Het eindcijfer van de student is dan zoveel procent uit maximaal 100%. 

  • Points: de verschillende cursusonderdelen kennen een eigen weging en bepalen samen opgeteld het cursuseindcijfer, uitgedrukt in een maximaal aantal te verdienen punten.  

Bijvoorbeeld: twee groepsopdrachten (assignments) tellen samen voor 40 punten mee bij de bepaling van het cursuseindcijfer (waarbij assignment één en assignment twee beide 20 punten bijdragen aan het assignment-eindcijfer). Het schriftelijk tentamen (final exam) telt mee voor 200 punten. Het eindcijfer van de student is dan een aantal punten uit totaal 240 punten.  

  • Formula: bereken een cursuseindcijfer aan de hand van een gepersonaliseerde formule en bepaal wanneer cursusonderdelen wel/niet meetellen.

Bijvoorbeeld: als een student voor een willekeurig cursusonderdeel minder dan 60% scoort, dan zakt deze automatisch voor de cursus:  IF {MIN { [Item1.percentage], [Item2.percentage], Item3.percentage] } < 60, 0, 100}.

Binnen de Hanze staat het standaard Grading system Formula ingesteld. Wanneer je gebruik maakt van het Formule systeem, ben je overigens niet verplicht daadwerkelijk formules toe te voegen.

Stap 2: Final Grade Released

Hier kun je kiezen hoe het eindcijfer (Final Grade) wordt vrijgegeven:

  • Calculated Final Grade: dit cijfer wordt berekend door het vooraf bepaalde Grading system en automatisch bijgewerkt wanneer je nieuwe cursusonderdelen hebt beoordeeld.
  • Adjusted Final Grade: kies voor deze optie indien je een cijfer handmatig wilt genereren/aanpassen.
  • Automatically release final grade: vink deze optie aan als je wilt dat een eindcijfer automatisch wordt vrijgegeven na berekening. Zet de optie uit als je wilt dat alle studenten het eindcijfer gelijktijdig kunnen inzien. NB: als je deze optie aanvinkt, kies dan ook altijd voor Calculated Final Grade en niet voor Adjusted Final Grade, omdat alleen Calculated Final Grades automatisch worden bijgewerkt.  

Stap 3: Grade Calculations

In Grade Calculations kies je op welke manier niet-voltooide cursusonderdelen meetellen in de berekening van het Final Grade.

  • Drop ungraded items: kies voor deze optie als je wilt dat onvoltooide cursusonderdelen niet worden meegenomen in het cursuseindcijfer. Dat betekent dat het cursuseindcijfer gedurende de cursus met elk volgend voltooid onderdeel (mogelijk) omlaag gaat; afhankelijk van de scores die de student haalt.
  • Treat ungraded items as 0: kies voor deze optie als je wilt dat onvoltooide cursusonderdelen als 0 punten meegenomen worden in het cursuseindcijfer. Dat betekent dat het cursuseindcijfer gedurende de cursus (met elk voltooid onderdeel) hoe dan ook omhoog zal gaan.
  • Automatically keep final grade updated: Brightspace werkt automatisch het eindcijfer bij zodra je een nieuw cursusonderdeel hebt beoordeeld.

Stap 4: Choose Default Grade Scheme

De term Grade Schemes verwijst naar de verschillende manieren waarop resultaten kunnen worden weergegeven, bijvoorbeeld door middel van een percentage, cijfer of voldoende/onvoldoende.

Hier kies je voor een Grade Scheme dat al is aangemaakt in Brightspace of je maakt zelf een Grade Scheme aan.

Stap 5: Managing View Display Options

In stap 5 regel je de nauwkeurigheid van de cijferweergave in nul tot vijf decimalen. Brightspace kiest standaard voor de weergave van twee decimalen (die je als docent ziet).

Stap 6: Student View Display Options

In deze stap configureer je wat studenten zien als ze hun Grades bekijken.

  1. Grade Details houdt verband met de grade schemes uit stap 4. Je kunt hier meerdere opties (tegelijk) aanvinken:
    • Points Grade (10/10)
    • Weighted Grade (100%/100%)
    • Grade scheme symbol (bijvoorbeeld: 100% of 10 of U van uitstekend)
    • Grade scheme color (kleurcodes)
  2. Bij Decimals Displayed vul je in hoeveel decimalen een student van zijn/haar cijfer kan zien (minimaal nul tot maximaal vijf).
  3. Bij Characters Display vul je in hoeveel leestekens een student voor tekstuele beoordelingen kan zien (maximaal 50). In de lijstweergave wordt de tekst afgekapt als je het maximaal aantal toegestane tekens overschrijdt.
  4. Vink Display final grade calculation to users aan om studenten inzicht te geven in de berekening van hun eindcijfer. 

Stap 7: Grades Setup Summary

Je ziet een overzicht van de keuzes die je in stap 1 t/m 6 gemaakt hebt. Controleer alle gegevens en klik op:

  • Finish om de Setup Wizard af te sluiten.
  • Go Back om je invoer aan te passen.
  • Cancel om alle invoer te wissen en terug te keren naar het startscherm van de Setup Wizard.
Previous Article Hoe gebruik ik Grades in mijn course?
Next Article Hoe gebruik ik Grade Schemes?